Auteur: Tim van Peer

‘Hoe kan ik mijn houten gevel het beste onderhouden?’ krijgen we bij Pvvt regelmatig te horen. Tijd dus om hier een blog over te schrijven.

Afwerken of laten vergrijzen

Het wel of niet behandelen van een houten gevelbekleding is een kwestie van smaak. Als je het niet afwerkt zal hout door zon en regen natuurlijk vergrijzen, zodat het geen onderhoud vergt. Dit geldt voor alle onbehandelde houtsoorten. Hardhout en thermisch gemodificeerd hout vergrijzen ook na verloop van tijd. De vergrijzing doet geen afbreuk aan de technische conditie van het hout. Veel mensen vinden het zelfs mooi, omdat het de gevel een authentieke look geeft.

Manieren van behandelen

Wil je vergrijzing liever voorkomen of gecontroleerd laten verlopen, dan kun je het hout op verschillende manieren behandelen:

1. Behandeling voor een egale vergrijzing
Omdat de zon- en vochtbelasting niet altijd overal hetzelfde is, vergrijst het hout niet altijd gelijkmatig. Door de houten gevelbekleding af te werken met een semi-transparante en dampopen beits kun je een gelijkmatige verkleuring bevorderen. Afhankelijk van de mate waarin de gevel blootgesteld is aan regen en zon, moet je de behandeling regelmatig (ongeveer om de 6 maanden) herhalen. De kans op een egale vergrijzing is groter bij gevels gericht naar het zuidwesten, gevels met een goede ventilatie en gevels zonder oversteken.

2. Geen vergrijzing met transparante kleurafwerking
Door de houten gevel te behandelen met een dampopen, transparante beits met UV-remmer bescherm je het hout tegen vergrijzing. Je kunt de gevel ook laten afwerken met een voedende kleurolie. Deze behandeling zal ongeveer na 3 à 4 jaar herhaald moet worden.

 

3. Dekkende kleurafwerking
Ben je niet gehecht aan de oorspronkelijke houten kleur van je gevel? Dan kun je ook kiezen voor een dekkende beits. Je hebt keuze uit een ruim aanbod aan kleuren, waardoor de gevel naar eigen smaak kan worden afgewerkt. Sommige houtsoorten kun je zelfs vooraf behandeld krijgen zoals Thermowoord. Deze houtsoort is van zichzelf al zwartgekleurd. Een afsluitende lak (filmvormend) raad ik overigens af. Hierbij kunnen onder invloed van zonlicht blazen ontstaan.

Meer informatie

Wil je advies of meer weten over gevelbekleding? Neem dan gerust contact met me op via 088 – 205 34 60 of mail naar info@pvvt.nl.

Tim van Peer
Manager Pvvt