Auteur: Tim van Peer

Voor veel mensen is het kiezen van een vloer voor de woonkamer al een hele zoektocht. Niet zo gek, want de keuze is reuze. Voor een kantoorruime geldt vaak hetzelfde. Net zoveel keuzes, alleen zijn de eisen die aan de vloer worden gesteld meestal wel heel anders. De akoestiek speelt vaak een rol en wat dacht je van al die bureauwieltjes die dag in dag uit over de vloer rollen? Een blog over kantoorvloeren kan dus geen kwaad lijkt me.

Wat is een goede vloer voor een kantoor?

Een vloer heeft grote invloed op de sfeer en uitstraling van een ruimte. Hoe lichter de vloer, hoe lichter de ruimte. En licht is één van de voorwaarden voor een prettige werkomgeving. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarin je met een donkere vloer een bepaalde sfeer neer wilt zetten, maar over het algemeen valt de keuze op een lichte vloer. Maar elke situatie is uniek. Wanneer kies je dus welke vloer? Er zijn allerlei verschillende typen vloeren die kunnen worden gekozen. Ik heb op een rijtje gezet waar je op moet letten:

5 tips voor het kiezen van een vloer

Tip 1: Geluiddemping
In kantoorruimtes en vergaderruimtes wordt vaak veel gepraat en gelopen. De juiste vloer moet daarom geluid dempen. Een rustige werkomgeving is prettiger om in te werken. Dit kan zelfs de productiviteit verhogen en het verzuim verminderen.

Tip 2: Slijtvastheid
De slijtvastheid van een vloer is belangrijk voor de levensduur van de vloer. Bureaustoelen rollen voornamelijk op dezelfde plek en er zijn meestal bepaalde looproutes waar de vloer dus extra belast wordt. Dit zorgt allemaal voor slijtage aan de vloer op specifieke plekken. Let bij je keuze dus op de mate van slijtvastheid.

Tip 3: Brandvertragend
Bij brand is het belangrijk dat het zo lang mogelijk duurt voordat de vloer vlamvat. Zo hebben de aanwezigen meer tijd om het pand te verlaten.
Kleine tip: vloerbedekking kan brandvertragend of zelfs brandwerend zijn. En gietvloeren (A-klasse) zijn het veiligst. Deze vloeren branden niet.

Tip 4: Vloerverwarming
Heeft het kantoor vloerverwarming? Dan zijn niet alle vloeren geschikt. PVC, linoleum en gietvloeren geven het hoogste rendement. Ze worden daarom ook het vaakst gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

Tip 5: Antislip
Je wilt natuurlijk geen uitglijders op je kantoorvloer. Met een stroeve vloerbedekking zoals tapijttegels kun je dit voorkomen. Kies je toch voor een gladde vloer zoals PVC of gietvloer, denk dan eens aan een speciale coating waarmee je de vloer stroever maakt., Dat vermindert de kans op glijpartijen.

Populairste vloeren voor een kantoor

Op dit moment zijn dat:

Tapijt(tegel)vloer
Tapijt is een betaalbare vloerbedekking die vaak voor kantoren wordt gekozen. Deze kantoorvloer houdt de warmte goed vast, dempt geluid is en gemakkelijk schoon te maken. De vloer biedt bovendien voldoende grip, is in veel kleuren leverbaar en heeft een gezellige uitstraling. Door verschillende kleuren te combineren in een patroon of mozaïek kun je van de vloer ook een echte eyecatcher maken.

Gietvloer
Jonge, dynamische bedrijven kiezen vaak voor een gietvloer. Deze vloer oogt modern en is leverbaar met een industriële look. De vloer is ook geschikt voor vloerverwarming. Vocht en slijtage kunnen de vloer wel glad maken.

Houten vloer
Bij een sfeervol kantoor hoort een houten vloer. Een houten vloer heeft wel wat meer onderhoud nodig zoals schuren, oliën of lakken. Houten vloeren zijn er in diverse kleuren en worden vaak als planken gelegd, of in een visgraatpatroon. Deze vloeren dempen weinig geluid en zijn minder geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt.

PVC vloer
PVC vloeren zijn hygiënisch, duurzaam, makkelijk schoon te houden en geluiddempend. Perfect dus voor op kantoor. Pvc-vloeren zijn trendy en verkrijgbaar in vele kleuren en dessins. Denk aan zandsteen, houtdessins in allerlei tinten, graniet of aluminium tranenplaat. Het kan dus ook een onderhoudsvriendelijker alternatief voor hout zijn.

Linoleum vloer
Linoleum is een duurzaam natuurproduct met lijnzaadolie als hoofdbestanddeel. Deze vloeren worden vaak gebruikt in bedrijfspanden omdat ze geschikt zijn voor intensief gebruik. Toch zijn deze vloeren maar een paar millimeter dik. Linoleum kan naadloos gelegd worden, is slijtvast, hygiënisch en geschikt voor vloerverwarming.

Meer informatie

Wil je meer weten of ben je benieuwd wat Pvvt voor je kan betekenen? Stuur me gerust een bericht: t.vanpeer@bhv.jajo.com.

Tim van Peer
Manager Pvvt