Auteur: Tim van Peer

In mijn vorige blog heb ik je op weg geholpen met een vloer voor je kantoor. Althans, dat hoop ik. Hoewel er voor de wanden minder mogelijkheden zijn dan voor de vloer, valt er nog steeds genoeg te kiezen. De voor- en nadelen van de verschillende opties heb ik voor je op een rijtje gezet:

Waarom een scheidingswand?

Denk even aan de kantoortuin, één grote open ruimte. Het lijkt ideaal, maar open ruimtes zijn vaak funest voor akoestiek en concentratie van de medewerkers. Er wordt weleens gezegd: “Je moet ertegen kunnen.” Maar dit geldt lang niet voor iedereen, vandaar dat de noise canceling koptelefoons gretig aftrek vinden.

Scheidingswanden zijn een relatief eenvoudige en snelle oplossing om een open ruimte op te delen in verschillende ruimtes. Daarmee beperk je geluidsoverlast op de werkvloer. Daarnaast creëer je meer privacy om in alle rust te kunnen werken.

Voordelen van een scheidingswand

  • Betere akoestiek en minder geluidsoverlast;
  • Betere concentratie en daardoor vaak hogere productiviteit;
  • Meer privacy;
  • Eenvoudig opdelen van een grote ruimte;
  • Ideaal voor het bewaren van voldoende afstand.

De verschillende soorten scheidingswanden

Type 1: Open (glas)wand 
De open (glas) wanden worden vaak gebruikt om aparte ruimtes te creëren en toch onderling contact te houden.  Je creëert hiermee privacy voor bijvoorbeeld een overleg of telefoongesprek, maar je wordt niet ‘onzichtbaar’. Een ander groot voordeel van glas is dat het licht doorlaat, waardoor het minder snel ‘hokkerig’ aanvoelt.  Glaswanden zie je vaak aan de gangzone. Let wel op de decibelwaardes in verband met geluidsoverdracht van de ene naar andere ruimte. Bij glas heb je ook nog de keuze tussen helder glas en matglas of combinaties. Zo kun je bijvoorbeeld een wand deels in matglas uitvoeren voor meer privacy.

Type 2: gesloten, dichte wand 
De gesloten wanden worden vaak tussen ruimtes gebruikt om ze af te scheiden en bijvoorbeeld beeldschermen of whiteboards op te hangen. Ook creëer je hiermee extra plaats om bijvoorbeeld kasten te plaatsen. Tegen een glazen wand doe je dat niet zo snel, want dat zorgt aan de andere kant van de wand voor een rommelig geheel. En het houdt natuurlijk licht tegen.

Type 3: roomdividers 
Roomdividers zijn scheidingswanden die je bijvoorbeeld in een open ruimte plaatst, zoals een boekenkast, plantenwand, akoestisch scherm of archiefkast. Hiermee zorg je optisch voor ‘hoekjes’ of privacy, maar op het gebied van akoestiek bieden ze geen meerwaarde.
Je ziet het, elk type heeft zo zijn voordelen.

Meer informatie

Wil je meer weten of ben je benieuwd wat Pvvt voor je kan betekenen? Stuur me gerust een bericht: t.vanpeer@bhv.jajo.com.

Tim van Peer
Manager Pvvt