Auteur: Tim van Peer

Binnen Pvvt zijn we gek op hout. Het is een duurzaam en prettig materiaal om mee te werken en het ziet er ook nog eens mooi uit. Maar wanneer gebruik je welke houtsoort? In dit blog laat ik je kennis maken met de meest voorkomende houtsoorten en afwerkingen. En even voor de duidelijkheid: een houten gevel hoeft niet persé volledig van hout te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een accent, zoals de ruimtes tussen de kozijnen.

Lange levensduur

De twee belangrijkste redenen om voor een bepaalde houtsoort te kiezen zijn uitstraling (de structuur van het hout en de mate van vergrijzing) en duurzaamheid. Dat laatste is bepalend voor de levensduur van het hout. Voor buiten is een duurzaamheidsklasse I (meest duurzaam) of II.

Met zo’n hoge duurzaamheidsklasse blijft het hout beschermd tegen de weersinvloeden, maar ook brandwerendheid speelt een grote rol. Voor een gevel raad ik eigenlijk altijd hardhout, zoals Padoek, Merbau of Afrormosia aan of een gemodificeerde variant aan.

De voordelen van hardhout op een rijtje:

  • Praktisch – het kan onbehandeld geplaatst worden (in tegenstelling tot zachtere en minder duurzame houtsoorten)
  • Mooie uitstraling – na verloop van tijd vergrijst het hout met een mooie en authentieke uitstraling als resultaat
  • Lange levensduur – klasse I meer dan 25 jaar, klasse II 15 – 25 jaar.

Golfbaan Bernardus Cromvoirt

Wat is gemodificeerd hout?

Ik had het net al even over de gemodificeerde variant. Een term die je in dat verband vaak hoort is Thermowood. Eigenlijk is het geen houtsoort, maar een verduurzamingsbehandeling en tegelijk ook een merknaam. Hierbij wordt het hout tot een bepaalde temperatuur verhit, zodat schimmels en ongedierte uit het hout verdwijnen. Daarnaast verliest het hout veel van zijn vocht. Zo maakt deze behandeling het hout niet alleen duurzamer, maar ook lichter. Deze manier van hout behandelen is 100% milieuvriendelijk. Je kunt onder andere kiezen uit thermisch behandeld vuren, essen, grenen en ayous. Deze worden veel gebruikt voor gevelbekledingen.

Verschillende prijsklassen

De meest betaalbare oplossing
Grenen- en vurenhout vallen in de lagere prijsklassen. Ze hebben namelijk een kortere levensduur dan andere houtsoorten. Door de stoombehandeling zijn deze houtsoorten tegenwoordig wel veel duurzamer dan vroeger. Zo kan een gevel van thermisch gemodificeerd grenen of vuren wel 15 jaar blijven hangen. Daarnaast zijn er steeds meer profielen verkrijgbaar en daarmee zijn ook grenen en vuren zeker geschikt voor een betaalbare gevel. Houd er wel rekening mee dat deze houtsoorten kwetsbaar zijn voor scheurtjes.

De middenklasse
Gemodificeerd ayous is een houtsoort uit de midden prijsklasse. Door de thermische bewerking is het vergelijkbaar qua levensduur met hardhout. Daarnaast heeft ayous een zeer luxe uitstraling, is het vormvast, licht van gewicht en kent het weinig werking. Het is een zeer geschikt alternatief op het duurdere red cedar. Ayous gevelbekleding bestaat vaak uit triple profiel planken die bedrijfspanden een unieke uitstraling geven.

Het hogere segment
Hier vind je Thermo Fraké. Deze soort is vrij schaars en valt daardoor in de hogere prijsklasse. Deze houtsoort heeft zelf geen lange levensduur, maar kan door de milieuvriendelijke verduurzaming zo’n 25 jaar op de gevel blijven zitten. Fraké heeft een heel robuust uiterlijk, met kleine noesten, zwarte lijnen en pinholes. Dat geeft de gevel karakter. Het is overigens een echt duurzame keuze. De boom waar Fraké van gemaakt wordt, groeit namelijk heel snel. De groeiduur is net zolang als de levensduur van Thermo Fraké.

Afbouw interieur ElvedesVerticaal of horizontaal monteren?

Natuurlijk brengen we de gevelbekleding aan volgens de bouwvoorschriften van Centrum Hout Nederland. Hiervoor gebruiken wij vaak massieve houten planken of belatting van minimum 15 mm dik (18mm is ideaal) en roestvrijstalen schroeven en/of nagels.

Belangrijk is voldoende vrije ruimte achter het hout, zodat er optimaal geventileerd wordt. Zo kan het hout snel drogen ongeacht de weersomstandigheden. Uiteraard met damp-open en waterkerend folie achter het achterhout zodat er geen vocht in de isolatie kan trekken. Of je de houten planken horizontaal of verticaal plaatst, bepaalt niet alleen het uitzicht, maar ook de regenwaterafvoer. Het spreekt voor zich dat verticale gevelbekleding hemelwater snel(ler) afvoert. Ook een goede afwerking van de kopse en dwarskanten van het hout.

Meer informatie

Mogelijkheden genoeg zoals u ziet. Benieuwd welke houtsoort het beste bij uw plannen past? Neem dan gerust contact met me op via 088 – 205 34 60 of mail naar info@pvvt.nl.

Tim van Peer
Manager Pvvt