Auteur: Tim van Peer

Regelmatig  krijg ik de vraag welke materialen geschikt zijn voor een buitengevel. Vaak wil men een bestaand bedrijfspand moderniseren of een nieuwe bedrijfsruimte een uitstraling geven die past bij uw onderneming. In dit blog vertel ik u meer over de vele mogelijkheden. Vooropgesteld: een gevel vormt de huid van uw gebouw. Het staat in weer en wind,  is bepalend voor de uitstraling, heeft een isolerende functie en zorgt mede voor het behoud van het juiste binnenklimaat. Het is daarom belangrijk u vooraf goed te laten informeren welk materiaal kostentechnisch, esthetisch, onderhoud technisch en qua flexibiliteit past bij uw wensen.

Welke materialen zijn er?

De meest bekende materialen zijn hout,  aluminium en kunststof, maar er zijn nog veel meer soorten mogelijk. Ik heb ze hieronder beknopt voor u op een rijtje gezet.

Volkernplaat

quality-queen-laden-en-lossen

Dit is een populair product. Het is uitermate duurzaam, waterdicht, kan niet rotten, heeft 10 jaar kleurvastheid garantie en is zeer eenvoudig schoon te maken. Daarnaast is het in bijna elk patroon en kleur verkrijgbaar en op verschillende manieren te bevestigen. Kortom, de droom van menig architect. Bijkomend voordeel is dat het product in verschillende kleuren uit voorraad verkrijgbaar is. Bekende merken zijn o.a. Trespa, Rockpanel, Plastica, Resopal en Ki-Kern.

Aluminium

Afbouw en gevelbekleding ImagewharfAluminium beschikt over dezelfde voordelen als volkernbeplating, maar heeft een aluminium kern. Om dezelfde uitstraling te creëren is minder materiaal nodig waardoor het iets voordeliger is. Bij volkernplaten wordt met hoekprofielen gewerkt, maar met aluminium kun je gezette, strakke elementen maken. Het zijn custom made elementen, dus vooraf moet goed nagedacht worden over ontwerp en model. Let wel: de levertijd is langer dan bij volkernplaten.

Natuurvezelplaat

Badeloch15TBF

Dit product is qua eigenschappen vergelijkbaar met volkernplaat, maar heeft een natuurlijkere en robuustere uitstraling. Hierdoor staat het dichter bij de puurheid van het materiaal. Natuurvezelplaat is met allerlei bevestigingen aan te brengen, gaat lang mee en de kleur wordt op termijn weinig valer. Het product lijkt qua uitstraling op beton. Bekende voorbeelden zijn Steni, Eternit en Cembrit platen.

Houten gevels

8220 wageningen +ultra

Houten gevels hebben een warme uitstraling, zijn duurzaam, biologisch volledig afbreekbaar en sluiten goed aan bij de circulair bouwen gedachte. Met CNC freestechnieken kan nagenoeg elk patroon aangebracht worden en zelfs 3D vormen zijn mogelijk. Vooraf moet goed bekeken worden welke type hout het meest geschikt is en hoe de afwatering loopt. Hout vergrijst door de weersomstandigheden, maar dit kan ondervangen worden door (in kleur) te lakken of te oliën. Het is een custom made product waardoor de levertijd wat langer is.

In mijn blog over houten gevels leest u hier meer over.

Beton

Hercuton pand hoger

Een betonnen buitengevel is degelijk, duurzaam, brandveilig, inbraakwerend en energiezuinig. Het is in verschillende afwerkingsgraduaties leverbaar zoals glad, gestraald of architectonisch beton of beton voorzien van een coating, reliëf of natuursteengranulaat. Beton is uitstekend te combineren met andere materialen.

Staal

Staal - Remco_rosiervandenbosch_Schelluinen_03

Staal is licht van gewicht, snel te monteren en in veel kleuren en vormen leverbaar waardoor veel architecten voor dit product kiezen. Er zijn verschillende montagemogelijkheden en profielen beschikbaar (vlak, ribbel, horizontaal, verticaal, golf, etc.) en met de juiste coating is het een uiterst duurzaam materiaal. Staal is over het algemeen redelijk snel leverbaar.

Metselwerk

Koffiepartners (28)

Dit eeuwenoude product wordt traditioneel verwerkt en heeft weinig toelichting nodig. Er is de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in de esthetica van zowel de stenen als de vormen. Inmiddels is het leverbaar in duizenden verschillende vormen en maten en er zijn zelfs prefab metselwerk wanden leverbaar. Tegenwoordig passen we steeds meer ClickBrick toe. Dit is een droog stapelsysteem zonder specie waardoor er geen witte uitslag op stenen ontstaat.

Kunststof

Kunststof - werzalit

Dit is een goed doordacht product wat ontstaan is op de tekentafel. De systemen worden als compleet pakket aangeboden incl. profilering, lekdorpel, profiel, kopschotten, overgangstrips, etc. Dit praktische (fabrieks)product heeft een korte levertijd. Kunststof wordt veel toegepast bij renovatieconcepten. De meest bekende vormen zijn plank- of rabbatvorm. Veel look-a-likes van hout, met reliëf en kleurstellingen, worden gemaakt van kunststof. Het is een erg onderhoudsvriendelijk product waarbij een jaarlijkse gevelinspectie en schoonmaak volstaat.

Meer informatie

Zoals u ziet zijn er tal van mogelijkheden, elk met voor- en nadelen. Meestal is het ook een kwestie van smaak voor welk product men kiest. Wilt u advies of meer weten over de toepassing van bepaalde materialen? Neem dan gerust contact met me op via +31 (0) 88 205 34 60 of mail naar info@pvvt.nl.

Tim van Peer
Manager Pvvt