Auteur: Tim van Peer

Laten we het eens hebben over het ondergeschoven kindje van het gemiddelde interieur: het plafond. Over het algemeen niet de grootste blikvanger van een ruimte. Toch valt er ook voor het plafond genoeg te kiezen. Denk alleen maar aan de installaties. Wil je ze wel of niet in het zicht? Die keuze alleen zorgt al voor een totaal andere sfeer in bijvoorbeeld een kantoor of kantine.

Strak of industrieel plafond

Diverse leidingen, installaties en elektra lopen langs het plafond. Daarnaast lopen er ook vaak stroompunten voor verlichting door plafonds. Zoals ik al zei kun je ervoor kiezen om die installaties in het zicht te laten. In dat geval spreken we van een open plafond. Dat zorgt voor een industriële en eigentijdse sfeer. Het tegenovergestelde is het gesloten plafond, waarbij alles wat langs het plafond loopt weggewerkt wordt achter een strak plafond.

Open plafond
Met een open plafond oogt een ruimte moderner en ruimtelijker. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houten framestructuur of rooster plafond. Daarnaast zijn er ook verschillende decoratieve opties zoals een stalen draagframe met verlichting.

Maar alles wat in het zicht hangt, moet er natuurlijk wel netjes uitzien. De installateur moet er bij het plaatsen van de installaties rekening mee houden dat alles letterlijk in het zicht komt. Wordt een installatie niet netjes aangelegd, dan kun je dat niet meer verbloemen. Een open plafond is minder geluiddempend dan een gesloten plafond. Houd er dus rekening mee dat je goede akoestische maatregelen neemt zoals Baffles.

Gesloten plafond
In tegenstelling tot een open plafond zitten de installaties bij een gesloten plafond juist in het plafond. Hierdoor oogt een plafond strakker en is ook de akoestiek over het algemeen beter dan bij een open plafond. Je hebt keuze uit twee type gesloten plafonds:

 • Systeemplafond: dit is een verlaagd gesloten plafond van platen. Deze platen van gips of gipsvinyl hebben een formaat van 600 x 600 mm of 600 x 1200 mm. Je kunt hierbij kiezen tussen een doorzak of verdekt systeem. Doorzak wil zeggen dat de plafondplaten door de t-liggers zakken en verdekt is dat de t-liggers niet zichtbaar zijn. Een voordeel is dat de platen ook een akoestische functie hebben.
 • Vast plafond: dit wordt met een licht ophangsysteem bevestigd aan de bovenliggende constructievloer. De gipsplaten worden tegen het ophangsysteem gemonteerd, afgewerkt en geschilderd.
Enkele merken van plafondsystemen:
 • Rockfon
 • Armstrong
 • OWA
 • Eurocoustic
 • Ecophon

Tips

 1. Bedenk vooraf welke functie de ruimte gaat krijgen en houd eventueel rekening met akoestiek.
 2. Wat voor uitstraling wil je bereiken met de ruimte?
 3. Is het belangrijk dat het plafond hygiënisch gereinigd moet worden? Kies dan voor een afwasbaar plafond.
 4. Stem het plafond op de verlichting af.

Meer informatie

Wil je meer weten of ben je benieuwd wat Pvvt voor je kan betekenen? Stuur me gerust een bericht: t.vanpeer@bhv.jajo.com.

Tim van Peer
Manager Pvvt