Auteur: Tim van Peer

Dat ik een voorliefde voor hout heb is geen geheim. Met hout zijn de mogelijkheden oneindig. Je kunt natuurlijk kiezen voor een mooie, houten gevelbekleding, maar…wat dacht je ervan om volledig in hout te bouwen? Dat noemen we houtskeletbouw (HSB), oftewel bouwen met houten wanden. In dit blog vertel ik je hier graag meer over.

Maar eerst, wat is nou eigenlijk houtskeletbouw oftewel HSB?

HoutSkeletBouw (HSB) is een benaming voor een wandopbouw die bestaat uit een houten skelet met een folie en isolatie. De dragende delen – het houten skelet – vormen dus de basis van de constructie. Het houten frame draagt ook de bekleding of eventuele kozijnen.

Elk HSB-element bestaat uit de volgende onderdelen:

Het frame (de basis)
Een HSB-element bestaat uit een framewerk SLS (Scandinavian Lumber) hout van 38×120 mm t/m 38×285 mm. Scandinavian Lumber staat voor vurenhout dat is afgewerkt met ronde hoeken. Dit hout is heel sterk én voordelig.

De binnenplaat (stabiliteit)
Aan de binnenkant van een HSB-element komt een sterk plaatmateriaal dat ervoor zorgt dat de constructie stijf genoeg is en vormvast blijft. Door het toepassen van een plaatmateriaal aan de binnenkant, gaan de wanden als een schijf werken. De beplating wordt bijvoorbeeld gemaakt van hout (zoals multiplex, cempanel, fermacell, spaanplaat of Oriënted Strand Board), gips en cement. De platen zorgen voor brandwerendheid én geluidsisolatie.

De kern (isolatie)
De kern zorgt voor een isolatie. Hierin zijn verschillende soorten, maten en vormen beschikbaar. Denk aan glaswol (meest gekozen), steenwol of PIR-schuim. Elk materiaal heeft voor- en nadelen zoals prijs en eigenschappen.

De jas en voering (folies)
Folies zijn van groot belang voor het HSB-element. Ze zorgen ervoor dat er geen ‘leef’-vocht in de constructie kan trekken. De folie wordt aan de buitenzijde van de binnenplaat geplaatst en heeft een dampdichte werking. Daarnaast zorg het ervoor dat de constructie aan de buitenkant kan ademen en dat eventueel bouwvocht weg kan. Folie heeft ook een isolerende functie voor zowel warmte als kou.

En dan nu de voordelen van houtskeletbouw

Er wordt steeds vaker gekozen voor HSB. Niet zo gek, want het biedt verschillende voordelen. Zoals tijdbesparing omdat de elementen prefab worden aangeleverd. Het transporteren gebeurt compact, omdat er zo min mogelijk ‘lucht’ tussen de elementen zit. Hierdoor kunnen meer elementen tegelijk worden vervoerd. En de keuze is reuze als gevelafwerking dankzij de HSB-elementen.

Aan de slag met houtskeletbouw

En hoe nu verder?
Stap 1:
We beginnen met het maken van constructieberekeningen om de zwaarte van het hout te bepalen. De constructeur bepaalt ook het type bevestigingsmiddelen en hoeveel er nodig zijn.

Stap 2:
De Rc-waarde wordt berekend. Met de Rc-waarde wordt de isolatiewaarde aangeduid. We houden rekening met deze berekening om te zorgen dat de gekozen opbouw van een HSB-element voldoet aan de juiste Rc-waarde.

Stap 3:
Als het rekenwerk klaar is, kan er gestart worden met het tekenwerk. Wij zorgen voor een BIM model waarin de constructie in 3D wordt uitgewerkt.

Stap 4:
Zodra de tekeningen akkoord zijn, starten we met de productie. We stellen de elementen in onze fabriek onder de meest ideale omstandigheden samen. Als de productie klaar is, kunnen ze op transport naar de bouwplaats waar de elementen worden gemonteerd.

Meer informatie

Meer weten over het bouwen met houtskeletbouw voor je bedrijfspand? In onze eigen werkplaats bouwen wij HSB-wanden op maat. Ook verzorgen wij de engineering en montage van de HSB-elementen. Meer weten? Neem dan gerust contact met me op via 088 – 205 34 60 of mail naar info@pvvt.nl.

Tim van Peer
Manager Pvvt