Auteur: Tim van Peer

In mijn vorige blog schreef ik al over de verschillende materialen die toegepast kunnen worden voor de buitengevel van een bedrijfspand. Persoonlijk ben ik groot voorstander van houten gevels. Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar ik wil u toch graag meer vertellen over dit prachtige materiaal.

Natuurlijk hout

Hout is een natuurproduct. Het is uitermate duurzaam, CO2 neutraal, heeft een warme uitstraling en past perfect bij de visie over circulair bouwen. Daarnaast beschikt hout van nature over isolerende eigenschappen en is het biologisch volledig afbreekbaar. En hoewel hout licht van gewicht is, is het ook nog eens een zeer sterk materiaal. Need I say more?

De voordelen op een rijtje

Ook bij onze opdrachtgevers zien we dat hout steeds populairder wordt. Ik heb hieronder de voordelen toegelicht en voor u op een rijtje gezet.

Modern en sfeervol

Een houten buitengevel geeft een gebouw “karakter”. Hout heeft namelijk een stoere, warme en sfeervolle uitstraling. Het is daarnaast ideaal te combineren met beton en/of staal. Een mooi voorbeeld hiervan zijn houten accentgevels.

Isolerende werking

Hout heeft een laag warmtegeleidend vermogen en beschikt over een unieke celstructuur waardoor het zeer goed isoleert. Hierdoor behoudt een bedrijfspand in de winter de warmte en blijft het in de zomer lekker koel binnen.

Hernieuwbare grondstof

Ook belangrijk: hout is een hernieuwbare grondstof. Duurzaam beheerde bossen vormen een onuitputtelijke bron van grondstoffen. Generaties na ons hebben hierdoor ook voldoende grondstoffen ter beschikking. PEFC en FSC keurmerken leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Circulair bouwen

Er is nagenoeg geen materiaal zo goed recyclebaar als hout! Zo kan het o.a. gerecycled worden tot MDF, OSB, spaanplaat, etc. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar en kan het o.a. gebruikt worden om groene energie te produceren. Restproducten kunnen eenvoudig omgezet worden in bijvoorbeeld pelletkorrels. Deze staan bekend om hun hoge energiewaarde en schone verbranding.

Brandwerend

Hout heeft een lage inbrandsnelheid. Daarnaast wordt brand vertraagd door verkoling van het oppervlakte. Bij verbranding komen nauwelijks schadelijke rookgassen vrij.

CO2 neutraal

Hout is CO2 neutraal. Door fotosynthese zijn bomen in staat CO2 uit de lucht te halen. Samen met het grondwater wordt hout gevormd. Dit natuurlijke groeiproces zorgt ervoor dat grote hoeveelheden CO2 opgenomen en zuurstof gevormd wordt.

Milieuvriendelijk

Kiest u voor hout, dan helpt u het milieu een handje. De winning en productie van hout kost namelijk weinig energie waardoor u het milieu niet vervuilt.

Totale ontzorging

Ook enthousiast geworden over dit prachtige product en overweegt u een houten gevelbekleding voor uw bedrijfspand? Dan is het handig om te weten dat Pvvt u volledig ontzorgt. Wij maken het ontwerp, verzorgen de benodigde vergunningen, de engineering en het tekenwerk. Op basis van onze productietekeningen produceren wij in onze eigen productielocatie de houten materialen. Daarnaast kopen wij de overige materialen in. Deze transporteren we naar uw nieuwbouw of bestaande bedrijfspand alwaar onze medewerkers de montage verzorgen. En dit doen we in heel Nederland!

Meer informatie

Wilt u meer informatie over onze werkwijze of bent u benieuwd wat Pvvt voor u kan betekenen? Bel dan naar +31 (0) 88 205 34 60 of mail naar info@pvvt.nl.

Tim van Peer
Manager Pvvt